Novi Sad
19.07.2013.
07:48 > 07:53
Radovi na nadogradnji palate u Šafarikovoj 7, jednog od prvih datiranih zdanja iz doba secesije u Novom Sadu, nastavljeni su iako je investitor "Koning d.o.o" probio prvobitno dozvoljenu spratnost, a još uvek nema ni sve neophodne papire za rekonstrukciju, pokazalo je istraživanje Radija 021.
  • EMI

    21.07.2013 15:14
    SNS
    Strucnjaci napisu zabranu radova, ali SNS direktor ne potpise. Tako to ide.
  • 20.07.2013 19:53
    Strasno sta je urbanisticka "ekipa" radila i dozvoljavla , namlatile su se pare a za posledice niko ne brine
  • Spirit of Serbia

    20.07.2013 16:59
    Sve sam "ŠLJAM"
    Fali "SVEST NAS SAMIH". Dok mi seruckamo po socijalnim mrežama, nesvet vedri i oblači!
  • lala

    20.07.2013 04:36
    zavod za zastitu
    tj rusenja tudje kulture.
  • novosađanka

    19.07.2013 23:58
    ko je ovde lud
    Ovo samo ludak može da odobri. Pa zar ta konstrukcija i starudija može da podnese težinu i jednog, a kamoli dva sprata?????
  • Marija

    19.07.2013 16:08
    Vidim, novi unutrašnji prozori su baš identični sa starim prozorima. Baš se čudim kako ovima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture promiču takve "sitnice"...
  • 19.07.2013 15:59
    @Sima
    "za male pare svakog mozes da kupis (inspekcije, sudstvo, policija..."
    Ovo je tačno, ali samo za državne službe. Tu se nakupio sav ološ bez morala.
  • drakce

    19.07.2013 15:42
    ima u novom sadu jos strucnjaka
    Strasno mi je sto o ovim ljudima ynam previse. Mogli su nas lagati ali ovu generaciju svi ynamo napamet. Imali smo priliku da upoznamo dotičnog Rakovića... Kada smo u svom ugovoru ukazali na nepravilnost i u skladu sa tim pokayali zube ispali smo ,,nekulturni". Taj brzorastući pravnik i stunjak je za kratko vreme stekao status, imovinu...
    Sto se tiče gosp. prof. Rebe ... hm.

    Miran san nema alternativu. Problem je sto smo okruženi ljudima bey savesti. I da se desi tragedija to bi samo za njih bio nesretan slučaj. Ne prepoznaju oni etičnost, moral, stručnost, saosećajnost. Njih dotiče samo ono njihovo duboko lično. Ne mogu više da tipkam... Bojim se da ću otići predaleko a već mi se plače.
    Ne mogu

  • abesinac

    19.07.2013 14:14
    bandar
    E moj Novi Sade sta doceka,sta ti uradise ,staces docekati i sta ce ti jos uraditi
  • Vlada Jeremić

    19.07.2013 13:12
    Mića Sovilj je NAJBOLJI novinar, i ovu priču treba izgurati do kraja ! A tzv. građevinsku inspekciju neću komentarisati, neće mi objaviti komentar.
  • Dukelander

    19.07.2013 12:47
    Ne radi se samo o tome da je konstrukcija nadograđenog dela objekta teška za postojeći objekat. Da je samo tako bilo bi manje strašno. Naime, osnovna konstrukcija objekta je masivni sistem, sa nosećim zidovima. Na nju je složena betonska ploča, i dalje je nastavljeno sa skeletnom armiranom konstrukcijom. Nesreća u celoj stvari je što ose zidova i stubova nadogradnje uopšte nisu u osama nosećih zidova stare zgrade. Projektant je uradio loš projekat na nesrećnoj pretpostavci da dovoljno debelu ploču može da tretira kao temelj. Usput je dogradnja proširena unutrašnjim erkerom za preko metar, i ose tih zidova su oslonjene konzolno. Projektantu konstrukcije treba oduzeti dozvolu, kao i građevinskom inspektoru koji je ovo sve pratio. Ovakav objekat ne sme dobiti upotrebnu dozvolu jer je rizičan. Miodrag bi trebalo da konsultuje nekog boljeg statičara u gradu, jer sad kad je priča konačno načeta treba da se izgura do kraja. I hvala na ovom članku.
  • lucia

    19.07.2013 11:32
    I nikom ništa,
    gospoda "nadograditelji" jašu! I zgradu u M.Gorkog 6 /Beočinska kula/ je gospon Pekić opteretio sa nadogardnjom devetog /duplog/ sprata pa sada tone. Malo jači trus i sve će izaći na videlo.
  • grbavi

    19.07.2013 11:26
    ovo ce da prodje kao u Mumbaiju
  • nsnn

    19.07.2013 11:16
    cekamo zemljotres, iz price sa nekim ljudima koji znaju sta rade zakljucak je da bi 70-80% zgrada pravljenih u zadnjih 8-9 godina zavrsilo kao hrpa suta sto zbog u startu losih i neadekvatnih projekata, na koje se dodatno zakine prilikom izgradnje , jel sta je 1-2 armature manje u stubovima , sta je 2cm manje betona u ploci, sta je 10-20cm veci razmak izmedju stubova, nije nista dok se nesto ne desi, a kad se desi imacemo par hiljada mrtvih

    i sve to zahvaljujuci inspektorima koji za par plata dodatnih potpisu sve i prave se da ne vide to
  • Toma

    19.07.2013 10:57
    prezir
    počinje kada sve shvatiš
  • ja

    19.07.2013 10:16
    Hvala novinaru za ovaj tekst. Dodao bih još da je po zakonu važećem u trenutku prikupljanja dokumentacije za nadogradnju bilo potrebno 100% potpisa vlasnika stanova, što investitor nema, nego je cela priča prošla kao adaptacija, što nije jer su se menjali gabariti zgrade.
  • ja

    19.07.2013 10:14
    a samo me zanima gde je bila INSPEKCIJA i gde je i sada posto se nesmetano i dalje zida...
    taj objekat je i u dvoristu dobio 3 sprata..
  • Komsija

    19.07.2013 10:00
    iz Safarikove 9
    U toku nadogradnje ili sanacije Safarikove 7, izvodjaci radova su nasilno uslu u dvoriste Safarikove 9 i postavili skelu bez icijeg odobrenja. Mesec dana nam je trebalo da ih izbacimo iz dvorista! Morali smo da zavarimo kapiju kako njihovi kamioni ne bi mogli celokupan sut da iznesu kroz nase dvoriste. Za to vreme iznosenja suta, dvoriste nam je unakazeno, atmosferski saht zapusen, automobil svestenog lica koji je ziveo u zgradi je ostecen padom cigle sa 3. sprata, prozori i fasada prepuni prasine, niko nije mogao da otvori dvorisni prozor... Gradjevinski inspektor koji je u to vreme bio zaduzen za taj deo grada je bio na njihovoj strani i pokusavao da nas nagovori da im dozvolimo nastavak rada! Kad smo trazili da nam dvoriste i fasadu vrate u prvobitno stanje, inspektor je opet bio na strani Koninga doo. Koliko ja znam zgrada u Safarikovoj 7 je pod zastititom drzave! Posto nam je drzava "Misa Banana Republika" onda to ide kao "Mange Frange-Privrednik Inspektor". Svako je sa svakim u semi, a mi gradjani nismo zasticeni ni od koga!!!
  • sweetheart

    19.07.2013 09:52
    nakazna gradjevina...
    pa ovo ne lici na originalno resenje...strasno...urbanisticka mafija je unakazila ns...sve sam olos-pocevsi od projektantske kuce, gradskog urbanizma do radnicke koja izdaje dozvole...
  • Franka Juraj

    19.07.2013 09:16
    Rakovic Brane
    VD Nacelnik,???Nemam komentar...
  • 19.07.2013 09:12
    Safarikova 7 pre nadogradnje.

    http://www.razns.com/safarikova-7-ns/dsc00514/

    Lepo se vidi zaista lepo i ukusno izvedena plastika/ornamentika oko prozora.

    Album sa slikama pre, tokom i posle nadogradnje. Vidi se sta je izgubljeno, kakva je ornametntika na nadogradjenom delu. Verovartno da je stara ornamentika nepovratno izgubljena a nova ce biti bezlicna poput ove na nadogradnji.

    http://www.razns.com/safarikova-7-ns/

  • Sima

    19.07.2013 09:11
    opsti raspad sistema
    Sa bar 80 posto novoizgradjenih objekata koje su pravili tzv. investitori (a u stvari naj obicniji prevaranti) u gradu postoji neki problem - neslaganje sa projektom, los kvalitet radova, imovinsko pravni odnosi... Za to su krive ljudska pohlepa i pad morala. Danas za male pare svakog mozes da kupis (inspekcije, sudstvo, policija...) i tako je u svim ostalim oblastima privrede.
    Neka neko navede i jedan aspekt drustva gde nema problema, skandala, protekcije, korupcije, lopovluka... morala!
    Ima li u ovoj zemlji i jedna oblast zivota (od porodilista do penzije) da nije u raspadu?
  • 19.07.2013 09:04
    Cesto prolazim pored te zgrade i koliko vidim trenutno se radi na rekonstrukciji fasade. Malter je obijen do cigle a majstori trenutno nabacuju novi malter. Gledajuci u deo koji je nadogradjen moglo se videti da ornamentika oko prozora samo lici na ornamentiku na starom delu zgrade. Nova ornamentika je jako prosta bez upadljivih i upecatljivih detalja koje poseduje stara ornamentika i po cemu je zgrada bila poznata. Bojim se da ce kada se ukloni skela i na starom delu zgrade ornamentika biti jednostava i prosta bez predjasnjih finih detalja. Cak je i ovo kube na uglu zgrade totalno izmenjeno u odnosu na ono kakvo je nekada bilo. Sve u svemu pored toliko nezavrsenih zgrada u gradu i preaznih placeva na kojima se moglo zidati uopste ne razumem zasto je data dozvola za devastaciju ovog objekta ovakvom nadogradnjom. U starom delu zgrade nalaze se veliki salonski stanovi koji su bili standard prilikom zidanja pre 100 godina. Nadogradnja je bukvalno pretvorena u golubarnik sa gomilom malih stanova u kojima ce po svoj svojoj prilici stanovati studenti podstanari i praviti zurke do ranih jutarnjih sati.
  • ns

    19.07.2013 09:01
    Novi Sad, grad pilićarnika, žalim ljude koji žive u takvim "stanovima".
  • Toma

    19.07.2013 08:58
    balkanski kulturocid
    kako me iritira taj veljailić fazon ajde da "nadogradimo" nešto... da ta zgrada treba da ima 4 sprata ona bi imala 4 sprata, a ne treba nego ima koliko ima. Temelji su napravljeni za toliko koliko ima. Naravno da postoji i rezerva nosivosti ali ona nije tu bez razloga i služi za omogućavanje većeg veka trajanja i odolevanje vremenskim i tektonskim prilikama. I kula od karata ima dovoljnu nosivost da stoji, al kad prođe muva pored nje ona pada...kao kula od karata.

    Mrak je zadesio ovaj Grad i ovu paradržavu. Mrak, neki polusvet gamiže i uništava naše nasleđe i kulturu.
  • čiteteljka

    19.07.2013 08:57
    Miodrag Sovilj
    Za ovo se trebalo potruditi. Miodraže, odličan tekst!
  • Steva-NS

    19.07.2013 08:44
    Za nas diskutante,komentar je silovanje tastature,i sadržaj za smeh moćnika.Čak ih više i ne čudi,otkud nam tolika volja.Svi iz lanca bahatog ponašanja su na slobodi,sve se svodi na "no-no",ne boje se ni Boga ni Zakona.Tako je,tako će biti!Ništa im nije sveto,oni ovaj grad/i objekte/ ne vide kao svoje.Novosađani,priznajmo da smo izgubili i "bitku i rat"!
  • Mika

    19.07.2013 08:38
    Sve da razj**emo i da nataknemo velelepma zdanja tima matijevicevog hotela
    Bruka i sramota sta se radi u ovoj gradu
    De su ovi fajgeljizovani lopovi iz trece srbije da zastite istoriju novog sada? ili oni samo stite rikanje i primitivizam
  • objektiva

    19.07.2013 08:32
    v.d.
    Da li je to onaj vd Nacelnik uprave što je uhapšen pre 2 nedelje?
  • daca

    19.07.2013 08:21
    mislim stvarno
    Stvarno nije u redu da tamo neki "neupuceni novinari" pitaju upucene kontroverzne "bizmismene" kako rade nesto protiv propisa i kako su zaradili prvi milion necega???????????
  • 19.07.2013 08:20
    Verujem da je i ova prica, na zalost, samo mlacenje prazne slame. Zasto postoji zavod za zastitu spomenika kulture ne znam! :( Cekamo da se nesto desi a onda cemo se igrati poznate igre "Ko je kriv".
  • Zoran

    19.07.2013 08:19
    Samo opušteno
    Samo opušteno, dok neko ne pogine a onda ćemo staviti prst na čelo. Tako to kod nas ide.
  • -

    19.07.2013 08:02
    -
    tip je takvo smrdljivo .ovno da je uradio fasadu samo na ta toj nadogradnji donji deo propao...a ko zna i kako bi je restaurirao.

    potraziite i .ovno koje je napravilo i ono ruglo na trifkovicevom trgu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna